Objectieven en Missie

Het IMA beheert een uitgebreide collectie gegevens over de gezondheidszorg die door de ziekenfondsen worden verzameld. Op basis van die informatie ondersteunt het de ziekenfondsen en het beleid met data, analyses en studies. Bent u zelf op zoek naar gezondheidsdata? In de IMA Atlas vindt u een reeks indicatoren die u kan visualiseren tot op het niveau van de gemeente of wijk.

Meer informatie

Newsletter

U bevestigt kennis te hebben genomen van ons privacybeleid. U kan zich uitschrijven via de linken in de e-mails of door ons te contacteren op info@aim-ima.be

Nieuws

 • Persbericht: Belgen nog altijd ongelijk gezond - 10/05/2019

  Persbericht: Belgen nog altijd ongelijk gezond - 10/05/2019

  Hoe lager op de sociale ladder, hoe slechter de fysieke en mentale gezondheidstoestand. Dat blijkt uit een onderzoek van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). Mensen die in de armste wijken wonen, hebben zelfs een 56 procent hoger risico om binnen het jaar te sterven dan mensen die in de rijkste wijken wonen.
  Het IMA nam voor de volledige Belgische bevolking de sociale ongelijkheden op het vlak van gezondheid onder de loep. De resultaten laten (...)

  Meer informatie

 • Fraudebestrijding en doelmatige zorg

  Fraudebestrijding en doelmatige zorg

  Toezien op een correcte uitvoering van de ziekteverzekering is een basisopdracht van de ziekenfondsen. Het IMA werkt in dit domein nauw samen met de ziekenfondsen en het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) voor de uitvoering van een actieplan.
  Commissie Datamining & Controle In de commissie Datamining en Controle van het Nationaal Intermutualistisch College (NIC) wordt intermutualistisch onderzoek georganiseerd om (...)

  Meer informatie

 • Persbericht: 563 miljoen in 2017: Een recordbedrag aan ereloonsupplementen - 05/02/2019

  Persbericht: 563 miljoen in 2017: Een recordbedrag aan ereloonsupplementen - 05/02/2019

  Sinds augustus 2015 mogen ziekenhuizen geen ereloonsupplementen meer aanrekenen voor een dagopname in een twee- of meerpersoonskamer, net als bij een klassieke ziekenhuisopname. Enkel bij opnames in eenpersoonskamers mogen nog ereloonsupplementen worden aangerekend. Heeft die maatregel de stijging van de ereloonsupplementen afgeremd? Allerminst, uit een nieuwe studie van het InterMutualistisch Agentschap (IMA) blijkt dat de ereloonsupplementen (...)

  Meer informatie