Objectieven en Missie

Het IMA beheert een uitgebreide collectie gegevens over de gezondheidszorg die door de ziekenfondsen worden verzameld. Op basis van die informatie ondersteunt het de ziekenfondsen en het beleid met data, analyses en studies. Bent u zelf op zoek naar gezondheidsdata? In de IMA Atlas vindt u een reeks indicatoren die u kan visualiseren tot op het niveau van de gemeente of wijk.

Meer informatie

Newsletter

U bevestigt kennis te hebben genomen van ons privacybeleid. U kan zich uitschrijven via de linken in de e-mails of door ons te contacteren op info@aim-ima.be

Nieuws

 • Bariatrische chirurgie

  Bariatrische chirurgie

  Het Intermutualistisch Agentschap (IMA) heeft met het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) samengewerkt aan meerdere publicaties rond bariatrische chirurgie.
  Metabole en bariatrische chirurgieën worden sinds 2007 in België vergoed voor personen met morbide obesitas (BMI ≥40) of ernstige obesitas (BMI ≥35) in combinatie met obesitas-gerelateerde aandoeningen. Het gaat daarbij om ernstig, moeilijk te behandelen hypertensie, diabetes type 2 (...)

  Meer informatie

 • Persbericht: Steeds meer Belgen met diabetes - 18/06/2020

  Persbericht: Steeds meer Belgen met diabetes - 18/06/2020

  Tussen 2008 en 2017 steeg het percentage diabetespatiënten in België van 5,1% tot 6,1% van de bevolking. Deze stijging deed zich voor in elke leeftijdsgroep. Dankzij de zorgprogramma’s biedt de ziekteverzekering diabetespatiënten de nodige opvolging en ondersteuning, of ze nu insulineafhankelijk zijn of niet.
  Op het hoogtepunt van de Covid-19 crisis werden alle niet-dringende ziekenhuisafspraken uitgesteld. Vandaag zijn ook de niet-dringende medische (...)

  Meer informatie

 • Baarmoederhalskanker

  Baarmoederhalskanker

  Het IMA volgt de baarmoederhalskankerscreening in samenwerking met Sciensano en het Kankerregister al meer dan 15 jaar op. Het IMA publiceert al enkele jaren statistieken in de IMA Atlas. We hebben deze statistieken tijdens de actualisatie van 2019 verbeterd. We berekenen de dekkingsgraad van de screening op baarmoederhalskanker op basis van het cytologisch onderzoek van de screeningsuitstrijkjes.
  In het Waals Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk (...)

  Meer informatie