Persbericht - Minder chronische aandoeningen opgemerkt door coronacrisis
Tijdens de eerste lockdown, die inging op woensdag 18 maart 2020, viel de niet-dringende, routinematige zorg in België bijna volledig stil. Dat heeft ook een impact gehad op het geneesmiddelengebruik. Uit onderzoek van het Intermutualistisch Agentschap (IMA) blijkt dat voor een aantal aandoeningen, zoals hoge bloeddruk of diabetes, in 2020 minder nieuwe patiënten met medicatie gestart zijn dan het jaar voordien. Dit betekent dat deze aandoeningen, die normaal tijdens ...
Persbericht: Luchtverontreiniging verhoogt de kans op beroerte en hartinfarct - 24/02/2021
Wie blootgesteld wordt aan verhoogde concentraties fijn stof, heeft meer kans op beroertes of hartinfarcten (veroorzaakt door acute klontervorming). Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van KU Leuven, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Hasselt, Sciensano, en het Intermutualistisch Agentschap (IMA). Het effect doet zich voor op dezelfde dag als de toename van de luchtverontreiniging of tot twee dagen erna.
Het Intermutualistisch Agentschap (IMA) heeft met het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) samengewerkt aan meerdere publicaties rond bariatrische chirurgie.
Persbericht: Steeds meer Belgen met diabetes - 18/06/2020
Tussen 2008 en 2017 steeg het percentage diabetespatiënten in België van 5,1% tot 6,1% van de bevolking. Deze stijging deed zich voor in elke leeftijdsgroep. Dankzij de zorgprogramma’s biedt de ziekteverzekering diabetespatiënten de nodige opvolging en ondersteuning, of ze nu insulineafhankelijk zijn of niet.
Persbericht: Zes jongeren per dag in het ziekenhuis na alcoholmisbruik - 07/12/2019
Elke dag belanden gemiddeld 6 jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis na alcoholmisbruik. De cijfers die het Intermutualistisch Agentschap (IMA) verzamelde, blijven verontrustend hoog. ‘Alcohol op jonge leeftijd kan ernstige en blijvende schade toebrengen’, zegt dokter Michiel Callens van het IMA.
Persbericht: Belgen nog altijd ongelijk gezond - 10/05/2019
Hoe lager op de sociale ladder, hoe slechter de fysieke en mentale gezondheidstoestand. Dat blijkt uit een onderzoek van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). Mensen die in de armste wijken wonen, hebben zelfs een 56 procent hoger risico om binnen het jaar te sterven dan mensen die in de rijkste wijken wonen.
Persbericht: 563 miljoen in 2017: Een recordbedrag aan ereloonsupplementen - 05/02/2019
Sinds augustus 2015 mogen ziekenhuizen geen ereloonsupplementen meer aanrekenen voor een dagopname in een twee- of meerpersoonskamer, net als bij een klassieke ziekenhuisopname. Enkel bij opnames in eenpersoonskamers mogen nog ereloonsupplementen worden aangerekend.
U bevestigt kennis te hebben genomen van ons privacybeleid.
U kan zich uitschrijven via de linken in de e-mails of door ons te contacteren op info@aim-ima.be